Home » Dinkić podržava povećanje izbornog cenzusa

Dinkić podržava povećanje izbornog cenzusa

14-oktobar-dan-skolePredsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mladjan Dinkić rekao je da podržava predlog za povećanje izbornog cenzusa na sedam odsto i da nema ništa protiv da se cenzus podgine i na 10 odsto. URS i UPS trađe i da se muzički dinar smanji za dve tređine.

URS nema ništa protiv povećanja izbornog cenzusa, kaže lider ovog pokreta, Mladjan Dinkić.

“Ko god to predloži glasaćemo za. Ako se u izbornoj godini pravi presedan promenom izbornih zakona onda bi pored podizanja cenzusa trebalo uvesti i direktan izbor gradonačelnika i predsednika opština”, rekao je Dinkić.

URS i UPS za manji muzički dinar
Ujedinjeni regioni Srbije i Unija poslodavaca predložili su da naknada autorima i muzičarima, takozvani muzički dinar, bude smanjena na trećinu sadašnjeg iznosa i potpuno ukidanje tog “kvazifiskalnog nameta” za zanatlije i proizvodjače i uvoznike računara i multifunkcionalnih uredjaja.
” Muzički dinar je neumereno visok i odredjuju ga samovoljno tri organizacije. Oko 75.000 preduzeća plaća muzički dinar u Srbiji tri puta skuplje nego u Velikoj Bitaniji. To je veliko opterećenje za privredu,” rekao je Dinkić.

Dinkić je rekao da bi plaćanja muzičkog dinara trebalo osloboditi sve zanatlije poput obućara, automehaničara, frizera i kozmetičkih salona, jer, kako je objasnio, mušterije nisu došle kod frizera da slušaju muziku nego da se ošisaju.
Muzički dinar, prema predlogu URS-a i Unije poslodavaca, iznosio bi mesečno najviše dvanaesti deo minimalne zarade u Srbiji za lokale površine do 50 kvadratnih metara, dok bi za veće lokale najveći iznos bio ograničen na devetinu minimalne zarade.

Name of author

Name: admin