Home » Ledeni dani u Srbiji do

Ledeni dani u Srbiji do

izboriLedeni talas koji je zahvatio Srbiju i visoki snežni nanosi i dalje otežavaju prilaz najzabačenijim planinskim krajevima. Raste i broj žrtava – posle jednonedeljene potrage, na padinama Suvobora nadjeno je beživotno telo starca. Pomoć zavejanim domaćinstvima, posebno onima kojima je potrebna i medicinska nega se nastavlja.

Meštani sela Srezojevci na padinama Suvobora, posle sedmodnevne pretrage, pronašli su beživotno telo Miladina Nikolića (75), rečeno je u policiji u Gornjem Milanovcu. Na oko 300 metara od kuće, prema jednom potoku, potpuno zavejanog snegom, sinoć su ga našli  meštani koji su juče krenuli u potragu, držeći se za ruke i gazeći sneg.

Pripadnici Odeljenja za vanredne situacije spasili su šest osoba iz smetova u Rasinskom okrugu i izveli više akcija spasavanja i evakuacije starih i bolesnih iz udaljenih planinskih sela, saopštila je kruševačka policija. Policija apeluje da meštani u udaljenim mestima, do kojih putevi nisu raščišćeni, bez preke potrebe ne napuštaju domove, kako se ne bi smrzli.

U ljiškim selima Brančić i Poljanice uspešno su spasene dve bolesne osobe, potvrdjeno je u Opštinskoj upravi u Ljigu.

Teško bolesnom Momčilu Svičeviću iz odsečenog Miloševog Dola u opštini Prijepolje, su pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a dopemili neophodne lekove. Oni su oko dva kilometra gazili sneg visok preko jednog metra i peške
stigli do kuće bolesnika koji živi sa ugradjenim pejsmejkerom.

Najhladnije u Srbiji i ovog jutra je bilo u Sjenici, gde je izmereno minus 26 stepeni Celzijusovih – mada je to tri stepena više nego juče. Jutros u osam časova je minus 21 izmeren u Požegi, a minus 20 u Leskovcu i Kruševcu. Minus 19 u Kragujevcu, dok je minus 18 izmereno u Valjevu, na Crnom vrhu, u Kuršumliji i Zaječaru. U Nišu je izmereno minus 17 stepeni.

Temperature ispod nule tokom celog dana i sa snežnimm padavinama u nekom delu dana u celoj zemlji trajaće do 9. februara kada se očekuje prestanak padavina i nešto toplije vreme, kažu u RHMZ-u. Jače padavine se prognoziraju na jugu, jugo-zapadu i u centralnom delu Srbije, gde će se u višim delovima visina snega povećati za 30 do 50 centimetara, a u nižim za oko 30.

Name of author

Name: admin