Home » Nema statusa bez nemačke podrške

Nema statusa bez nemačke podrške

Srbija ne može dobiti status kandidata za prijem u Evropsku uniju bez podrške Nemačke koja je “motor” proširenja. Ovako je trenutni proces evrointegracija Srbije ocenio predsednik Boris Tadić govoreći na petoj amabasadorskoj konferenciji u Palati Srbija u Beogradu.

Približavanje Evropskoj uniji (EU), očuvanje interesa Srbije na Kosovu, jačanje regionalne saradnje i ekonomske saradnje sa inostranstvom, ostaju prioriteti spoljne politike Srbije, istakao je predsednik Srbije Boris Tadić, ali je napomenuo da će spoljnu politiku ove godine dominatno karakterisati ambijent ekonomske krize.

“Posebna je teškoća što su zemlje koje podržavaju Srbiji po pitanju očuvanja nacionalnih interesa na Kosovu najteže pogođene ekonomskom krizom. Nemačka je motor proširenja EU. Ono što je nesumnjivo, mi sa Nemačkom moramo voditi produbljeni dijalog i on je u toku. Našim nemačkim partnerima moramo objasniti poziciju Srbije i osnažiti našu argumentaciju, bez podrške Nemačke, sasvim je sigirno, Srbija ne može dobiti status kandidata “, naglasio je Tadić.

Zahtev da Srbija odustane od Rezolucije 1244, podsetio je Tadić, bio je najveći kamen spoticanja za rešavanje pitanja regionalnog predstavljanja Prištine, kao uslova za dobijanje statusa kandidata.

Srbija nije odustala od Rezolucije 1244, jer je to obavezujući akt Saveta bezbednosti, objasnio je Tadić i naglasio da Srbija ne može odustati od obavezujućih akta UN.

Name of author

Name: admin