Home » Opada podrška gradjana evrointegracijama

Opada podrška gradjana evrointegracijama

NBSPodrška gradjana Srbije ulasku u Evropsku uniju (EU) opala je na 51 odsto u odnosu na junsko istraživanje kada je evrointegracije podržalo 53 odsto anketiranih, pokazalo je decembarsko istraživanje javnog mnenja Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije. Takodje je za četiri odsto (na 28%) porastao broj onih koji bi se na referendumu izjasnili protiv ulaska Srbije u EU.

Direktorka Kancelarije Milica Delević rekla je na konferenciji za novinare da je primećen trend opadanja podrške ulasku Srbije u EU, ali i da gradjani, nakon prvobitne negativne reakcije zbog dešavanja u procesu evrointegracija, ipak racionalno procenjuju državne interese.
“Istraživanje pokazuje odnos racionalnog i emocionalnog kod gradjana. Odslikava način na koji se o EU govori u javnoj debati i pokazuje tendenciju kiselog grožda. Ako nešto nismo dobili onda to i nije bilo važno”, izjavila je Delević.

Trenutna stopa podrške gradjana pridruživanju EU je najmanja od 2002. godine od kada se sprovodi istraživanje. Milica Delević je rekla da je istraživanje uradjeno 22. decembra, nakon odluke Evropskog saveta da Srbiji ne dodeli status kandidata za članstvo u EU.

Ko je odgovoran za nedobijanje statusa ?

Zbog nedobijanja statusa kandidata za članstvo u EU, 53 odsto ispitanih smatra da je rukovodstvo države odgovorno, 32 odsto smatra da je za to odgovorna situacija u EU, dok samo pet odsto gradjana kao problem vidi Kosovo. Ipak, na pitanje koji je najveći uslov koji se postavlja pred Srbiju, 70 gradjana je istaklo da je to Kosovo, prenela je Delević.
Medjutim, 75 odsto gradjana smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati bez obzira na Evropsku uniju, kao i da gradjani i dalje podržavaju reforme, njih 85 odsto, navodeći da ih treba nastaviti iako nisu uslov za ulazak u EU.

Name of author

Name: admin