Home » U susret Svetom Savi

U susret Svetom Savi

Istanbul pozar 2_bUoči najvećeg školskog praznika – Svetog Save, tradicionalno, u Osnovnoj školi Dositej Obradović u Nišu, održana je svetosavska priredba, koju su priredili učenici četvrtog razreda.

Uz Svetosavsku himnu I predstavu na kojoj su prikazali  narodne običaje vezane za najveću školsku slavu, učenici četvrtog razreda Osnovne Škole Dositej Obradović u Nišu, pokazali su šta sve znaju o Svetom Savi.

“On se zvao Rastko, a onda je dobio duhovno ime Sava”, “Sveti Sava je pisao prve srpske knjige”, “Bio je prvi srpski učitelj i pisao je prva srpska slova, pre Vuka Karadžića” – neki su od odgovora četvrtaka Osnovne škole “Dositej Obradović”, na pitanje – šta sve znaju o Svetom Savi.

Direktorka škole, Saša Ničić, kaže da je ovaj program važan I za decu koja ga spremaju, I za one koji dolaze da vide predstavu, jer svi uvek nauče nešto novo. Predstavi su prisustvovali I predškolci iz vrtića Neven, koji su potencijalni budućI učenici ove škole.

“Iza ove dece je višemesečni rad, oni danas pokazuju šta su sve spremili, i to je bogatstvo, i za njih, i za nas koji ih učimo, kao i za ove mališane iz “Nevena”, koji su naši gosti, ali i budući naši učenici. Jer, mi delimo sudbinu većine centralnih gradskih škola, iz godine u godinu imamo sve manje djaka, ovo je deo Niša u kojem se ne gradi mnogo, i roditelji se sele u druge delove grada.”, kaže direktorka.

Osnovna škola “Dositej Obradović” ima 500 učenika.

Škole sutra obeležavaju slavu Sveti Sava

Škole u Srbiji sutra obeležavaju svoju slavu – Svetog Savu, a za oko 900.000 djaka to će biti radni, ali nenastavni dan. U školama će se održavati svečane svetosavske akademije, ali neće biti nastave.

Name of author

Name: admin